Сири та паштети, якщо вони подаються як окрема страва, їдять закусочними ножем та вилкою. Ікра подається, як правило, у кришталевій ікорниці на срібній підставці та обкладається льодом. Можливий інший варіант подачі ікри на стіл: на скибочці лимона зі шматочком льоду.
Паштет їдять за допомогою виделки, відокремлюючи по шматочку. Намазувати паштет на хліб можна лише на самоті чи сімейному колі. Яйце вкруто вставляємо в спеціальну чарочку, потім краєм ложечки ударяємо близько до верхівки і знімаємо її. Такий рух має бути швидким та енергійним, інакше верхівка не відскочить.
Правила столового етикету
- Сідати за стіл треба не дуже далеко і не дуже щільно до краю, також не можна на нього класти лікті, можна тільки кисті.
- На стільці потрібно сидіти прямо, не схиляючись над тарілкою з їжею.
- Покладіть серветку собі на коліна.
- Їсти слід у спокійному темпі, невеликими порціями.
М'ясо, рибу, сири розрізають ножем, проте не варто ділити на шматочки відразу всю страву. Соусом потрібно поливати основну страву, а не гарнір. Тефтелі, омлет та інші м'які страви прийнято є вилкою, яку необхідно тримати у правій руці. Можна допомагати ножем, проте різати їм таку їжу не заведено.